lipca 18, 2017

Jak nie przytyć w sezonie grillowym? Jak wytrzymać na redukcji kiedy za oknem płoną grille?
























Sezon grillowy trwa w najlepsze! Karkówka, boczek ze śliwkami, tłuste kiełbasy (nie zawsze najlepszej jakości) skwierczą na grillu. Ich zapach pobudza apetyt bez dwóch zdań. A Ty chcesz zgubić kilka kilo? A może już przez 2,5 miesiąca od rozpoczęcia sezonu pofolgowałaś/pofolgowałeś sobie na co weekendowym biesiadowaniu i guzik w ulubionych spodniach ledwo się dopina? Koniecznie chcesz schudnąć, a w najgorszym wypadku nie przytyć więcej? Kolejni znajomi zaprosili na grilla.. Nie chcesz iść, myślisz że omija Cię coś miłego a to wszystko przez te zbędne kilogramy.. 
Jest 3 warianty, które możesz wybrać…
1) nigdzie nie idziesz i zostajesz wściekła/wściekły w domu 
2) myślisz „a co tam raz się żyję!” i zajadasz w najlepsze boczek, karkóweczkę z tłustym sosem, a na drugi dzień masz ogromne wyrzuty sumienia…a guzik w ulubionych spodniach już się nie dopina
3) proponujesz znajomym, aby każdy przyniósł coś do jedzenia.  Jakie z tego korzyści? Gospodarze przyjęcia mają mniej pracy, a Ty zabierasz ze sobą same zdrowe pyszności.

Przedstawię Ci teraz sposoby na odchudzone i zdrowsze grillowanie.
1) Mięso
Mięso to najczęściej wybierany produkt na grilla. Aby trochę odchudzić posiłek zamiast karkówki, boczku wybierz filet z kurczaka, pałki z kurczaka, mięso z indyka lub ryby. Mięso zamarynuj w niewielkiej ilości oleju rzepakowego, czosnku, ziołach. Jeśli masz ochotę na kiełbasę wybierz taką z dobrym składem  tzn. taką o największej ilości mięsa. Taką co ma 40% odłóż od razu w sklepie właściwie nawet nie można tego produktu nazwać kiełbasą.
2) Warzywa
Pamiętaj aby nie zabrakło na Twoim talerzu warzyw. Przygotuj sałatkę ze świeżych warzyw z dresingiem na bazie oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Cukinia, papryka, pieczarki to warzywa, które doskonale nadają się do grillowania.
3) Sosy
Unikaj sosów na bazie majonezu, tłustej śmietany. Do ich przygotowywania użyj jogurtu. Jeśli chodzi o ketchup to przy jego wyborze powinniśmy wybierać taki, który ma jak najwięcej pomidorów, małą ilość soli i cukru charakteryzujący się brakiem sztucznych dodatków.
4) Pieczywo
Na grillu nie brakuje również typowych grzanek. Najlepiej przygotować je z pełnoziarnistego pieczywa.
5) Napoje
Nawodnienie jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wszelkiego rodzaju napoje gazowane, nektary, soki zastąp wodą mineralną. Pisząc o napojach muszę wspomnieć o alkoholu, który również jest częstym gościem na barbecue. Alkohol jest źródłem tzw. pustych kalorii to znaczy, że nie dostarcza do organizmu żadnych wartości odżywczych. 1 kieliszek wódki (25g) to 55 kcal. Szklanka piwa to ok. 108 kcal.  Unikaj kolorowych drinków, które oprócz wódki zawierają różnego rodzaju słodzone napoje, soki, likiery tworząc prawdziwą bombę kaloryczną. Lampka wina wytrawnego lub półwytrawnego w rankingu alkoholi wypada najlepiej dzięki zawartości antyoksydantów.

Dzisiaj proponuję Wam przepis, który jest bajecznie prosty i pyszny. Połączenie chudego mięsa z warzywami stanowi sycący a jednocześnie niskokaloryczny posiłek. Koniecznie wypróbujcie!
Uwaga! Nie jestem wrogiem karkówki. Zjedzona od czasu do czasu to nic złego. 

Składniki na ok. 10 szaszłyków
600 g fileta z kurczaka
2 łyżki oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka przyprawy gyros
(wybierzcie taką bez glutaminianu sodu!!!)
1 papryka
1 cukinia
2 małe cebule
200 g pieczarek
sól

Sposób przygotowania:
1. Kurczaka kroimy w kostkę dodajemy olej, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę. 
(jeśli mamy czas wkładamy do lodówki na 1-2 godziny)
2. Pieczarki kroimy w dużą kostkę i blanszujemy.
3. Paprykę, cukinię i cebulę kroimy w plastry.
4. Warzywa oprószamy lekko solą.
5. Nadziewamy na patyczki warzywa i mięso (po 3-4 kawałki mięsa).

Kaloryczność
1 szaszłyk ma ok. 90 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz