lipca 07, 2017

Bezmięsne, aromatyczne, sycące leczo z cukinii w sam raz na piątkowy obiad.


Najpopularniejszym daniem z cukinii jest niewątpliwie leczo. W tradycyjnej wersji przyrządzane jest z kiełbasą. Odeszłam jednak od klasycznej wersji i zamiast dodatku mięsnego wzbogaciłam leczo w ciecierzycę. Dzięki temu mocny zapach wędzonki nie króluje nad delikatnością cukinii i to danie to solidna dawka zdrowia. 
Sezon na cukinię trwa! Korzystajcie póki jest młodziutka i koniecznie posmakujcie tego dania! 

Składniki na 4 porcje
500 g cukinii
1 puszka ciecierzycy
1 szklanka passaty pomidorowej
1 mała papryka
4 pieczarki
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki suszonego lubczyku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
½ łyżeczki słodkiej papryki
sól

Sposób przygotowania:
1. Na patelnię wlewamy olej i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną cukinię, paprykę, pieczarki, rozgnieciony ząbek czosnku, zalewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
2. Następnie dodajemy odsączoną ciecierzycę, wlewamy passatę pomidorową, przyprawiamy i całość dusimy jeszcze ok. 5-10 minut.  

Kaloryczność 
1 porcja to ok. 220 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz