maja 09, 2017

Kasza gryczana w towarzystwie kurczaka i pieczarek z lubczykową nutą


To jedno z moich ulubionych dań. Jest szybkie, sycące i przede wszystkim smaczne. Jego przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 30 minut.  Polecam wypróbować.

Składniki na 4 porcje
300g kaszy gryczanej (suchego produktu)
400g fileta z kurczaka
300g pieczarek
50g cebuli  (jedna mała)
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju rzepakowego 
lubczyk (2 łyżeczki suszonego/kilka listków świeżego)
¼  łyżeczki kurkumy
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Kurczaka kroimy w małą kostkę.
3. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w grube plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. 
4. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy, wrzucamy cebulę. Gdy już się poddusi dodajemy pieczarki (ja wcześniej blanszuję, dzięki temu zachowują ładny kolor i wygląd), kurczaka, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i kurkumę. Podsmażamy  do czasu, aż mięso będzie miękkie.
5. Gdy kasza się ugotuje wrzucamy ją na patelnię, mieszamy  z kurczakiem i pieczarkami, na koniec dodajemy lubczyk.

Kaloryczność 
1 porcja to ok. 468 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz