maja 19, 2017

Szarlotkowe ciasteczka owsiane


Pachnące cynamonem, delikatne owsiane ciasteczka idealne do kawy. Świetnie się sprawdzą jako przekąska do zabrania do pracy lub szkoły.

Składniki na 12 ciasteczek
150 g płatków owsianych
250 g jabłka 
25 g orzechów włoskich
1 jajko
40 g miodu 
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane, orzechy i cynamon wsypujemy do miski.
2. Następnie do tego ścieramy jabłko na tarce o grubych oczkach i dodajemy roztrzepane jajko.
3. Miód rozpuszczamy razem z olejem, wlewamy do miski i mieszamy.
3. Z ciasta formujemy kuleczki, które następnie spłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4.Ciasteczka pieczemy do czasu, aż się lekko zrumienią, a ich góra będzie sucha.
(ok. 25 minut- w zależności od piekarnika).

Kaloryczność 
1 ciasteczko ma ok. 95 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz