maja 14, 2017

Sałatka na ciepło z kaszą jęczmienną


To bardzo uniwersalne danie. Doskonale sprawdzi się jako przekąska do pracy lub szybki obiad. Można ją zjeść na ciepło lub zimno. Ponadto jest zdrowa, pożywna i bogata w wiele cennych składników.

Składniki na 2 porcje
100 g kaszy jęczmiennej drobnej
400 g warzyw meksykańskich 
(mrożonka z czerwoną fasolą)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki nasion dyni
¼ łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka suszonego lubczyku
½ łyżeczki suszonego oregano
sól

Sposób przygotowania:
1. Kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
(ok.15 min)
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. 
2. Na patelnię dodajemy olej rzepakowy, wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy warzywa meksykańskie i czosnek. Następnie zalewamy niewielką ilością wody.
3. Jak warzywa zmiękną, woda wyparuje  dodajemy do nich ugotowaną kaszę, doprawiamy i posypujemy nasionami dyni. 

Kaloryczność
1 porcja ok. 435 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz