maja 27, 2017

Pikantna potrawka z indyka i czerwonej fasoli w sosie pomidorowym.



To danie to bomba zdrowia! Duża ilość pysznych warzyw oraz dodatek chudego mięsa z indyka, które nadaje uczucie sytości. 
Potrawka jest bardzo sycąca, idealnie sprawdzi się jako posiłek po treningu. Można ją zjadać bez obaw o figurę. Przygotowanie jej zajmuje niewiele czasu ok. 30 minut. Ugotowana dzień wcześniej zyskuje na smaku. Można ją podać z dobrej jakości pieczywem, ryżem lub kaszą np. kuskus. 
Polecam wypróbować!

Składniki na 3-4 porcje
500 g mięsa z udźca z indyka
200 g czerwonej fasoli
40 g kukurydzy
1 papryka 
250 ml passaty pomidorowej
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
4 łyżki oleju
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 (płaska) łyżeczka papryki ostrej
sól

Sposób przygotowania:
1. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju rzepakowym.
2.  Dodajemy mięso pokrojone w małą kosteczkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, solimy do smaku i podsmażamy do momentu aż zbieleje. Podlewamy niewielką ilością wody przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 10-15 minut. 
3. Po tym czasie dodajemy fasolę (wcześniej należy ja wypłukać), kukurydzę, passatę pomidorową, resztę przypraw i dusimy kolejne 10 minut. 

Kaloryczność
1 porcja to ok. 300 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz