maja 31, 2017

Pełen smaku szybki obiad z makaronem, ciecierzycą i chrupiącymi orzechami włoskimi.


Bywają takie dni kiedy nie mamy czasu na gotowanie, dużo pracy, dużo nauki, remont w domu, a tu burczy w brzuchu. Chciałoby się wtedy zjeść szybko i smacznie. Są też osoby, które nie lubią przygotowywać posiłków albo są początkującymi kucharzami.  Ja uwielbiam gotować i robię to z wielką przyjemnością jednak rozumiem osoby, które nie czują się w kuchni jak ryba w wodzie. Dlatego śpieszę Wam z pomocą zarówno tym zapracowanym jak i tym nie będących z gotowaniem za pan brat. Dzisiaj proponuję Wam bajecznie proste i pełne smaku danie, które może być doskonałym obiadem albo też przekąską do zabrania do pracy. Koniecznie posmakujcie!  

Składniki na 1 porcję
50 g bezjajecznego makaronu pełnoziarnistego
 (50 g suchego produktu/u mnie makaron z orkiszem )
150 g cukinii
50 g ciecierzycy z puszki(lub ugotowanej samemu) 
½ cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
2 suszone pomidory
(dokładnie odsączone z oleju)
2 orzechy włoskie 
sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Orzechy kroimy i prażymy chwilkę na patelni następnie odkładamy na chwilę do miseczki.
3. Na patelnię wlewamy olej i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy już się zeszkli dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię. Dolewamy niewielką ilość wody i dusimy, aż zmięknie. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory, ciecierzycę i ząbek czosnku.
4. Gdy makaron się ugotuje wrzucamy go na patelnię mieszamy, doprawiamy do smaku i dodajemy uprażone wcześniej orzechy.

Kaloryczność 
1 porcja to ok. 495 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz