maja 20, 2017

Orzechowy budyń jaglany


Kremowy i delikatny budyń z kaszy jaglanej na mleku to idealny pomysł na śniadanie lub deser. 

Składniki 
(na 2 małe porcje)
50 g kaszy jaglanej
1 ¾ szklanki mleka 2% tł.
½ szklanki wody
2 łyżeczki masła orzechowego
(z orzechów ziemnych)
1 łyżka suszonej żurawiny
opcjonalnie 1 łyżka miodu/ksylitolu

Sposób przygotowania:
1. Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem.
2. Następnie przekładamy do garnka zalewamy wodą i 1 szklanką mleka i gotujemy do miękkości, aż wchłonie cały płyn.
(ok. 15 minut)
3. Gdy kasza już będzie miękka wlewamy pozostałą część mleka (na tym etapie możemy dodać słodziło) i pozostawiamy do wrzenia.
4. Do ugotowanej kaszy dodajemy masło orzechowe i blend ujemy.
5. Gotowy budyń przekładamy do miseczek i posypujemy suszoną żurawiną.

Kaloryczność

1 porcja (bez słodzidła) to ok. 280 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz