maja 09, 2017

Naleśniki z warzywami meksykańskimi i kurczakiem


Naleśniki ze słodkim serem, smażone krokiety królują dość często na polskich stołach. Spory dodatek cukru, smażenie w panierce na dużej ilości tłuszczu sprawia, że znacząco zwiększa się kaloryczność potrawy.  Dzisiaj chcę zaproponować przepis, którego nadzienie składa się z warzyw, chudego mięsa i passaty pomidorowej.

Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziesz TUTAJ

Nadzienie

Składniki:
400 g warzyw meksykańskich (mrożonka)
200 g fileta w kurczaka
200 ml passaty pomidorowej
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
½ łyżeczki oregano
sól, chilli,

Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju rzepakowym.
2. Następnie wrzucamy warzywa, dolewamy niewielką ilość wody i dusimy.
3. Gdy warzywa będą miękkie, dorzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
4. Gdy mięso zbieleje, wlewamy passatę pomidorową, dodajemy przyprawy i dusimy jeszcze ok. 5 minut.

Farsz dzielimy na  równe części (8-9 w zależności od ilości naleśników), smarujemy naleśniki i zwijamy w dowolny sposób.

Kaloryczność
1 porcja/część  sosu to ok. 120 kcal
Kaloryczność 1 naleśnika z porcją sosu to ok. 220 kcal.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz