maja 09, 2017

Naleśniki (przepis podstawowy)


Naleśniki na diecie? Oczywiście, że tak!  Wiele osób myśli, że naleśniki i inne dania mączne są niewskazane podczas odchudzania. Jednak nic bardziej mylnego. Mogą one stanowić jeden z posiłków (np. obiad) pod warunkiem, że zostaną odpowiednio przygotowane. Zacznę od ciasta… Nie rób go „na oko”. Z pewnością zostanie ich duża ilość, a przecież jedzenia się nie marnuje więc wypadałoby zjeść je wszystkie ;) Skutek? Nie mieścimy się w ulubione spodnie.. Gdy zrobisz więcej ciasta, więcej czasu spędzisz w kuchni. Aby tego uniknąć wykonaj ciasto z poniższej proporcji. Druga sprawa, która jest kluczowa to wybór mąki. Do zwykłej białej mąki pszennej, należy dodać mąki pełnoziarnistej. Mąka z pełnego przemiału zawiera witaminy i składniki mineralne w przeciwieństwie do tej oczyszczonej (białej). Jest również źródłem błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości, dzięki czemu zjesz mniej i dostarczysz mniejszą ilość kalorii. Trzecim istotnym elementem jest ich smażenie. Naleśniki smażymy beztłuszczowo na patelni teflonowej, jedynie przed wylaniem ciasta na pierwszego naleśnika smarujemy patelnię niewielką ilością oleju rzepakowego. Ostatnia zasada zdrowych naleśników to ich nadzienie. Zrezygnuj ze słodkiego sera, dżemów, kremów czekoladowych na rzecz wytrawnego, z chudym mięsem i dużą ilością warzyw.  

Ciasto na naleśniki

Składniki na 8-9 naleśników
(ilość zależy od średnicy patelni)
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1800 (½ szklanki)
75 g mąki pszennej (½ szklanki)
2 jajka
1 szklanka mleka 2% tł.
(dodatkowo 4-5 łyżek gdy ciasto jest zbyt gęste)
1 łyżeczka oleju rzepakowego
szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z mlekiem, dodajemy mąkę, olej rzepakowy, szczyptę soli i ponownie miksujemy.
2. Naleśniki smażymy na patelni. 
(przed smażeniem pierwszego naleśnika smarujemy olejem rzepakowym patelnię, kolejne smażymy już beztłuszczowo)

Kaloryczność:
1 suchy naleśnik to ok. 100 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz