maja 28, 2017

Danie na elegancki obiad lub wykwintną kolację. Duszona polędwiczka wieprzowa z musem z cebulki.


Aby przygotować wykwintne danie wcale nie trzeba spędzić wielu godzin w kuchni. Dowodem na to jest ta potrawa. Nie wymaga od nas dużego zaangażowania, właściwie robi się sama, z pewnością jednak zasmakuje nawet najbardziej wymagającym gościom. Dzięki wolnemu duszeniu jest delikatna i mięciutka. Polędwiczka taka świetnie smakuje z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i mizerią.

Składniki na 2 porcje 
250 g polędwiczki wieprzowej
300 g pieczarek
2 cebule
1 duży ząbek czosnku
2,5 łyżki oleju
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
gałązka świeżego lubczyku
sól

Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy i szklimy na oleju rzepakowym.
2. Polędwiczkę kroimy w plasterki, które delikatnie rozbijamy pięścią. 
3. Gdy cebula się zeszkli dodajemy polędwiczkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i podsmażamy do momentu aż zbieleje. Podlewamy niewielką ilością wody, wrzucamy gałązkę lubczyku przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok. 40 minut co jakiś czas zerkając czy płyn nie wyparował. Jeśli tak dolewamy jeszcze odrobinę wody.
4. Pieczarki oczyszczamy kroimy w grubą kostkę i obgotowujemy ok. 2-3 minut.
(dzięki temu zachowają ładny kolor i wygląd)
5. Gdy mięso będzie miękkie, a cebulka rozgotuje się na mus dodajemy pieczarki, mieszamy i możemy podawać. 

Kaloryczność
1 porcja (bez ziemniaków) ok. 290 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz