maja 13, 2017

Chleb orkiszowy


Chleb to taki produkt spożywczy, który najczęściej ląduje w naszych koszykach podczas zakupów. Teoretycznie w składzie chleba powinna znaleźć się tylko mąka, woda, sól, drożdże lub zakwas. Ale czy na pewno tak jest w praktyce? Pieczywo często zawiera wiele substancji dodatkowych tzw. polepszaczy. Dzięki nim staje się pulchniejsze, ale nie do końca zdrowe…
Zachęcam do wypieku własnego chleba. Jeśli jednak nie ma takiej możliwości, najlepiej kupować pieczywo w małych piekarniach, które wypiekają go w sposób tradycyjny, bez zbędnych dodatków. Nie daj się zwieść napisom w supermarkecie „świeże”, „prosto z pieca” często takie pieczywo zanim znalazło na sklepowej półce leżało miesiącami w zamrażarce. Inną ważną kwestią podczas pieczenia lub kupowania chleba jest rodzaj mąki z jakiej zostało przygotowane. Jeśli nie mamy do czynienia z chorobami przewodu pokarmowego powinniśmy wybierać pieczywo razowe. Dostarczy ono wiele cennych witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego, a także pomoże zachować szczupłą sylwetkę.

Składniki 
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150 g mąki orkiszowej typ 650
ok. 300 ml ciepłej wody
30 g drożdży 
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
1 łyżka sezamu
olej rzepakowy (do wysmarowania formy)

Sposób przygotowania:
1. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól.
(Przesiewając mąkę pełnoziarnistą na sitku zostają otręby, należy wrzucić je również do miski)
2. Do wody dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy.
3. Do miski z mąką wlewamy mieszaninę wody, drożdży i cukru i wyrabiamy ciasto.
4. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
5. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem rzepakowym. Wierzch ciasta wyrównujemy zwilżoną dłonią i posypujemy nasionami sezamu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz